Αρχική Σελίδα | Ο Δήμος | Υπηρεσίες | Οργανισμοί | Δημοτικές Επιχειρήσεις | Πολιτιστικοί Σύλλογοι | Διαδημοτικές Επιχειρήσεις| Επικοινωνία

 

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Ο  Δήμος μας   ονομάστηκε  "ΔΗΜΟΣ   ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ"     από  τον Ηρακλή, γνωστό ήρωα της Δωρικής Φυλής.

 Σύμφωνα με  την μυθολογία , όταν  ο Ηρακλής  βρέθηκε    στο  νησί  μας  παντρεύτηκε την Χαλκιόπη, κόρη του  βασιλιά της  Κω Ευρίπιλου,   με  την  οποία  απέκτησε γιο, το Θεσσαλό Ηρακλείδη.

 Από το  όνομα  αυτό  προέρχεται η  γενιά των Ηρακλειδών  της  Κω,  από  την οποία κατάγεται,  κατά την παράδοση και ο Ιπποκράτης. Γι΄αυτό και ο πατέρας  του Ιπποκράτη λεγόταν Ηρακλείδης και ο γιος του Θεσσαλός.

 Ο  Ηρακλής  λατρευόταν  σε  όλη την Κω. Οι γιορτές προς  τιμήν του ήταν  γνωστές με την ονομασία " ΗΡΑΚΛΕΙΑ ".

 Κατά τον Πλούταρχο η  λατρεία του ήταν  ιδιαίτερη στην  Αντιμάχεια.  Από  επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα ο Ηρακλής λατρευόταν και στην Καρδάμαινα  όπου βρέθηκε μαρμάρινο κεφάλι γενειοφόρου Ηρακλή και στην Κέφαλο λατρευόταν  ο Ηρακλής Έπηλος όπου η παράδοση τοποθετεί τη γέννηση του Ιπποκράτη.

 ΔΗΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 366 π.Χ.

Μετά το συνοικισμό του 366π.Χ. συναντάμε 4 δήμους. Αυτοί είναι: ο δήμος  Ισθμιωτών, ο δήμος Αλασαρνιτών, ο δήμος Αντιμαχιδών, και ο δήμος των Ιππιωτών.

          Ο δήμος Ισθμιωτών βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή της λεγόμενης Αστυπάλαιας, στη σημερινή Κέφαλο.  Πλούσιος δήμος, με ναυτική δύναμη, δεύτερος σε σπουδαιότητα μετά το δήμο Αλασαρνιτών.    Λάτρευαν τον Ούλιον Απόλλωνα, τον Ασκληπιό και την Υγεία, και τη Δήμητρα.

          Ο δήμος Αλασαρνιτών βρισκόταν στην περιοχή περίπου της σημερινής Καρδάμαινας. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν τη σπουδαιότητα του δήμου. Ονομαστός ήταν ο ναός του Απόλλλωνα, που ήταν ο αρχαιότερος του νησιού και δεύτερος σε πλούτο μετά το ιερό του Ασκληπιού. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε πρόσφατα στο φως μέρος του ναού. Λάτρευαν, όμως, στο δήμο αυτό και τον Ηρακλή, την Εκάτη Στρατία, την Άρτεμη, την Αφροδίτη και τον Ασκληπιό.

          Οι Hope-Simpson  και  Lazenby εντόπισαν ευρήματα στην περιοχή της Καρδάμαινας, τα οποία ανάγονται στα μυκηναϊκά χρόνια. Στο ναό του Απόλλωνα έχουμε ευρήματα από την αρχαϊκή εποχή. Της ίδιας εποχής και μεταγενέστερα όστρακα βρέθηκαν και στο χαμηλό λόφο, ο οποίος στα Ελληνιστικά χρόνια ονομαζόταν «Ακρόπολις» και σήμερα «Εβρυόκαστρο»·στην ανατολική του πλαγιά  βρέθηκε το ελληνιστικό θέατρο.

          Ο δήμος Αντιμαχιδών οφείλει το όνομα του στον Αντίμαχο, γιο του Ηρακλή. Η Αντιμάχεια ήταν το κέντρο της αρχαίας λατρείας του Ηρακλή. Το νεκροτάφειο του δήμου βρέθηκε στην περιοχή του σημερινού αεροδρομίου ·η χρήση του ξεκινά από τα τέλη του 5ου αι. π. Χ. και φτάνει στα ρωμαϊκά χρόνια. Στην ελληνιστική εποχή υπήρχε στην περιοχή της αντιμάχειας και ο δήμος Αιγηλίων, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια δημιουργήθηκε ο σύνθετος δήμος Αντιμαχιδών, Αιγηλίων και Αρχιαδών.

Οι κάτοικοι, εκτός από τον Ηρακλή, τιμούσαν και τη Δήμητρα και την Αφροδίτη.

               Ο δήμος Ιππιωτών ήταν ο μικρότερος δήμος του νησιού και βρισκόταν ανάμεσα στο Μαστιχάρι και την Αντιμάχεια. Στην περιοχή του δήμου αυτού βρίσκεται η εκκλησία του Αη-Γιώργη Ληίζου.

Οι κάτοικοί του έφτιαχναν τον περίφημο «Ιπποκώον οίνον» και ήταν ξακουστοί ιππείς. Λάτρευαν την Ήρα.